

Sůl "nad zlato":
- FAKTA
- vysoká spotřeba sodíku (> 2 g/den, což odpovídá 5 g soli/den) a nedostatečný příjem draslíku (< 3,5 g/den) přispívají k vysokému krevnímu tlaku a zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění (KVO)
- hlavním zdrojem sodíku v naší stravě je sůl
- většina lidí konzumuje příliš mnoho soli, v průměru 9-12 g denně, tedy přibližně dvojnásobek doporučené maximální úrovně příjmu
- příjem soli < 5 g denně u dospělých pomáhá snižovat krevní tlak a riziko KVO
- hlavním přínosem snížení příjmu soli je odpovídající snížení vysokého krevního tlaku
- pokud by se celosvětová spotřeba soli snížila na doporučenou úroveň, bylo by možné zabránit každoročně 2,5 milionu úmrtí
- DOPORUČENÍ
- pro dospělé: maximální příjem soli < 5 g denně (necelou lžičku)
- pro děti: maximální příjem soli pro dospělé snížen u dětí ve věku od 2 do 15 let na základě jejich energetických požadavků ve srovnání s požadavky dospělých
- pro kojence a batolata do 2 let: nesolit!
- veškerá konzumovaná sůl by měla být jodizovaná nebo "obohacená" jódem, který je nezbytný pro zdravý vývoj mozku plodu a malého dítěte a celkově optimalizuje duševní funkce lidí
- snižovat obsah soli v domácích potravinách - "množství o 10% menší nepoznám na chuti a postupně si zvyknu", poté nadále snižovat
- nedosolovat hotová jídla na talíři - nemít slánku na jídelním stole
- vyvarování se slaným pochoutkám (brambůrky, oříšky, tyčinky, krekry, popcorn)
- pečlivě číst etikety na obalech produktů, zaměřit se mimo jiné na obsah sodíku/soli