Sůl "nad zlato":

    FAKTA

  • vysoká spotřeba sodíku (> 2 g/den, což odpovídá 5 g soli/den) a nedostatečný příjem draslíku (< 3,5 g/den) přispívají k vysokému krevnímu tlaku a zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění (KVO)
  • hlavním zdrojem sodíku v naší stravě je sůl
  • většina lidí konzumuje příliš mnoho soli, v průměru 9-12 g denně, tedy přibližně dvojnásobek doporučené maximální úrovně příjmu
  • příjem soli < 5 g denně u dospělých pomáhá snižovat krevní tlak a riziko KVO
  • hlavním přínosem snížení příjmu soli je odpovídající snížení vysokého krevního tlaku
  • pokud by se celosvětová spotřeba soli snížila na doporučenou úroveň, bylo by možné zabránit každoročně 2,5 milionu úmrtí

    DOPORUČENÍ

  • pro dospělé: maximální příjem soli < 5 g denně (necelou lžičku)
  • pro děti: maximální příjem soli pro dospělé snížen u dětí ve věku od 2 do 15 let na základě jejich energetických požadavků ve srovnání s požadavky dospělých
  • pro kojence a batolata do 2 let: nesolit!
  • veškerá konzumovaná sůl by měla být jodizovaná nebo "obohacená" jódem, který je nezbytný pro zdravý vývoj mozku plodu a malého dítěte a celkově optimalizuje duševní funkce lidí
  • snižovat obsah soli v domácích potravinách - "množství o 10% menší nepoznám na chuti a postupně si zvyknu", poté nadále snižovat
  • nedosolovat hotová jídla na talíři - nemít slánku na jídelním stole
  • vyvarování se slaným pochoutkám (brambůrky, oříšky, tyčinky, krekry, popcorn)
  • pečlivě číst etikety na obalech produktů, zaměřit se mimo jiné na obsah sodíku/soli
© 2021 MUDr. Veronika Urbanová. Klinika dětí a dorostu FNKV.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky